Ylang-ylang - egzotyczny kwiat o przepięknej wonii

Ylang ylang jagodlin wonny Cananga odorataYlang-ylang w literaturze fachowej figuruje jako kananga wonna, inaczej jagodlin wonny (Cananga odorata). Jest to kilkunastometrowe drzewo o łukowato rozkładających się gałęziach, które dziko rośnie w południowej Azji, w klimacie gorącym i wilgotnym. Tubylcy mówią o nim „kwiat kwiatów”. Rzeczywiście, jego żółtozielone sześciopłatkowe kwiaty są niewątpliwie bardzo oryginalne, pięknie pachną i ładnie komponują się z ciemną zielenią liści (długości 15-20 cm).

Czytaj dalej

Yerba mate - dar indiańskiego szamana

yerba mateAmeryka Południowa ma swoją własną herbatę - yerba mate z ostrokrzewu paragwajskiego (Rex paraguariensis). Jest to krzew lub niskie drzewo o liściach długości 5 cm, drobnych żółtych kwiatach i fioletowych owocach, podobnych do czarnych jagód. Pierwsi zaczęli pijać yerba mate Indianie Guarani. Legenda głosi, że jeden z szamanów zalecił ją staremu Indianinowi, by odzyskał młodzieńcze siły i mógł ruszyć z plemieniem na poszukiwanie nowej siedziby.

Czytaj dalej

Karambola czyli Sharon fruit

owoce-karamboliCoraz częściej spotykamy w sklepach owoce podobne do małego ogórka, lecz mocno żebrowane, sprzedawane pod nazwą „Sharon fruit". W większości języków owoc ten nazywa się karambola, po łacinie Averrhoa carambola. Amerykanie mówią na karambolę „owoc gwiaździsty", co prawidłowo odzwierciedla jego wygląd. Po przekrojeniu w poprzek powstaje gwiazdka.

Czytaj dalej

Rooibos - zioło Afrykanów

RooibosW Afryce "wynaleziono” herbatę rooibos. Prawie 100 lat temu do Afryki Południowej trafił rosyjski imigrant Benjamin Ginsberg. Handlując z tubylcami, szczególnie zainteresował się cienkimi jak sosnowe igły liśćmi, służącymi do sporządzania ożywczego naparu. Pochodziły z krzewu o pokroju i kwiatach podobnych do żarnowca. Postanowił je rozpowszechnić, a przy okazji dobrze na tym zarobić. Roślina została nazwana rooibos, czyli czerwonokrzew (po łacinie Aspalathus linearis). Gdy lekarze potwierdzili zdrowotną wartość jej liści, zaczęły powstawać olbrzymie plantacje.

Czytaj dalej

Herbata zielona - najprawdziwsza herbata

Herbatę zieloną sporządza się z ciemnozielonych, błyszczących liści krzewu o białych, podobnych do jaśminu kwiatach. Zwany jest on herbatą chińską (po chińsku tsa, po łacinie Camellia sinensis, inaczej Theasinensis). Ponoć 4 tysiące lat temu kilka jej zielonych listków przypadkowo wpadło do naczynia, w którym gotował wodę sam chiński cesarz. Docenił właściwości uzyskanego naparu i zaczął go pijać dla zdrowia. Sława herbaty dotarła najpierw do Japonii, następnie holenderscy i portugalscy kupcy rozpropagowali ją w całej Europie.

Czytaj dalej

Passiflora

Passiflora--czyli-meczennicaOstatnio w sklepach mamy różne napoje z informacja, że zawierają ranadille albo maraguye lub są wręcz czystym sokiem z tych owoców, albo owoce te są w puszkach. Pytanie co to jest? To roślina odległa z Ameryki Środkowej i Południowej, lecz całkiem nam bliska, bo niekiedy uprawiana na oknie pod nazwą właściwą passiflora lub inaczej kwiat męki pańskiej. Obce nazwy to: granadilla lub maraguya.

Czytaj dalej