Jesienny zbiór i przechowywanie owoców

W październiku kończymy zbiory najpóźniejszych odmian jabłek i gruszek. Te późne odmiany będziemy mogli dłużej przechować, jeśli zbierzemy je ostrożnie bez powodowania uszkodzeń owoców i we właściwie wyznaczonym terminie. Czasami w październiku mogą wystąpić w nocy spadki temperatury poniżej 0°C, gdy owoce są jeszcze na drzewie. Jeśli nocą temperatura nie spadła poniżej -3°C, a następny dzień był chłodny, to nie musimy obawiać się o przydatność owoców do przechowywania pod warunkiem, że pozostawimy je na drzewie do godzin popołudniowych.

Czytaj dalej

Jak nawozić poziomki

jak nawozic poziomkiPoziomki można sadzić od trzeciej dekady kwietnia aż do września. Jeśli wsadzimy je wiosną, wówczas jeszcze w tym samym roku zbierzemy pierwsze owoce, W miejscu, gdzie zamierzamy uprawiać poziomki, dobrze jest zastosować obornik w dawce 4-5 kg na m2. Jako przedplon można użyć następujące nawozy zielone: rzepak, gorczycę, grykę lub rośliny uprawne: groch, seler, marchew, fasolę, cebulę. Bezpośrednio przed sadzeniem można zasilić glebę dobrze przerobionym kompostem w dawce 3-5 kg na m2.

Czytaj dalej

Zbiór i przechowywanie zrazów do szczepienia

zrazy-do-szczepieniaZrazy do szczepienia są to pędy jednoroczne (tegoroczne). Pędy te powinny mieć minimalną długość 30 cm, grubość 5-8 mm i posiadać 10 oczek (pąków). Ścina się je w końcu listopada lub na początku grudnia, a niekiedy w pierwszej połowie stycznia, zawsze przed nadejściem silnych mrozów. Najwcześniej zbiera się zrazy czereśni, jako najbardziej wrażliwe na uszkodzenia mrozowe, później kolejno: gruszy, śliwy i wiśni, a na końcu najwytrzymalsze - jabłoni.

Czytaj dalej

Gdzie kupować drzewka jesienią?

szkolka gdzie kupowac drzewkaDobry materiał szkółkarski - to połowa sukcesu. W powiedzeniu tym jest wiele prawdy bowiem od jakości drzewek i krzewów, ich kondycji i stanu zdrowotnego zależał będzie ich dobry wzrost i plonowanie. Drzewa owocowe i krzewy jagodowe kupuje się najczęściej w dwóch terminach - jesienią (październik do połowy listopada) lub wiosną (marzec-kwiecień). Jesienią oferta handlowa w szkółkach i punktach sprzedaży jest bardzo bogata i umożliwia dokonanie pożądanego przez nas wyboru gatunków i odmian drzew i krzewów zgodnie z naszymi potrzebami.

Czytaj dalej

Letnie zbiory owoców

kiedy zbierac owoce termin zbioru owocow Dobrym wskaźnikiem terminu zbioru owoców jest typowy dla danej odmiany kolor owoców, ich smak i łatwość odchodzenia od szypułki. Termin zbioru przyspieszamy, jeżeli owoce mają być transportowane na dalszą odległość. Tracą one wówczas na smaku i wartości. Najsmaczniejsze, ale najmniej trwałe w przechowywaniu i transporcie są owoce, które uzyskują wartość konsumpcyjną na krzaku lub drzewie.

Czytaj dalej

Przegląd sadu na wiosnę

przeglad sadu na wiosne Po zimie należy dokładnie skontrolować czy kora u podstawy pnia drzew nie została ogryziona przez szkodniki. Jeśli takie uszkodzenia zauważymy, to należy je niezwłocznie zasmarować pastą Funaben 3. Jeżeli uszkodzenia kory na pniu są większe, należy przygotować się do wykonania w następnym miesiącu szczepienia mostowego. Początek marca to ostateczny termin wykonania oprysku drzew brzoskwiń preparatem Syllit w stężeniu 0,5% przeciwko kędzierzawości liści brzoskwiń. Drzewa powinny być opryskane bardzo dokładnie.

Czytaj dalej

Jabłka - owoce z działki dla zdrowia

czerwone jablkaChociaż jabłka nie należą do rekordzistów pod względem zawartości witamin i soli mineralnych, to powszechność ich upraw oraz znakomite walory smakowe sprawiają, że odgrywają one istotną rolę zarówno w dietach profilaktycznych u ludzi zdrowych, jak i w leczeniu u chorych. Jabłka w zależności od odmiany zawierają różne ilości i proporcje związków chemicznych, mineralnych i witamin, z których najwięcej węglowodanów 4-23%, w tym głównie fruktozę, glukozę i sacharozę. Białka stanowią 0,6% a tłuszcze 0,7% masy.

Czytaj dalej

Przygotowanie sadzonek porzeczek

sadzonki porzeczkiGrudzień to dobry czas na przygotowanie sadzonek porzeczek. Z jednorocznych pędów (najlepsze są ich dolne części) ucinamy kawałki długości 18-20 centymetrów. Dolne cięcie wykonuje się pod pąkiem, prostopadle do pędu; górne zaś nad pąkiem, ukośnie. Powiązane w pęczki sadzonki dołuje się w piwnicy w wilgotnym piasku, w temperaturze około 4°C. Pamiętajmy, aby sadzonki czarnej porzeczki ułożyć cieńszymi końcami w dół. Zapobiegnie to wyrastaniu korzeni podczas przechowywania.

Czytaj dalej

  • 1
  • 2