Zimową dolegliwością często jest kaszel, który może utrzymywać się długo, zatem powinno się go leczyć już w stadium początkowym. Medycyna ludowa proponuje wiele pomocnych środków na tę dolegliwość.

Cebula

Jest cennym surowcem leczniczym, dostępnym w każdym domu. Przy pierwszych objawach kaszlu powinniśmy od razu zrobić sok i go zażywać. Cebula ma silne właściwości bakteriobójcze, działa również na błony śluzowe górnych dróg oddechowych, zwiększając wytwarzanie śluzu. Warzywo to ma też silne działanie witaminizujące i podnoszące odporność organizmu.

Sok z cebuli: Posiekać drobno cebulę, dodać miodu lub ewentualnie cukru (1-2 łyżki na jedną cebulę), zamknąć w szczelnym naczyniu w ciepłym miejscu do następnego dnia. Następnie przecedzić. Pić 2-4 razy dziennie po 1 łyżce (dzieci 1 łyżeczka) po jedzeniu.

Cząber ogrodowy

Ma silne właściwości odflegmiające i rozgrzewające organizm. Herbatka z cząbru jest uznawana za szczególnie skuteczny środek na kaszel. Można pić sam cząber, można go łączyć z korzeniem omanu, który ma właściwości wykrztuśne. Do sporządzania herbaty możemy używać cząbru kupowanego jako przyprawa - z dobrego źródła.

Herbata z cząbru: Zalać 2 łyżki cząbru (można dodać 1 łyżkę rozdrobnionego korzenia omanu) 2-3 szklankami wody, zagotować. Zaparzać pod przykryciem 15 minut. Później przecedzić, przelać do termosu i pić ciepłe przez cały dzień.

Babka lancetowata

Od wieków znana jest jako roślina łagodząca kaszel, ponadto działa też przeciwzapalnie na błony śluzowe jamy ustnej i gardła. Warto zimą pić napar z suszonych liści, a wiosną przyrządzać syrop przeciwkaszlowy. Cennym dodatkiem do syropu jest tymianek, który ma silne działanie antybakteryjne i przedwskurczowe.

Syrop ze świeżych liści babki: Siekamy po pół szklanki świeżych liści babki i gałązek tymianku. Wrzucamy do garnka, dodajemy 400 ml przegotowanej, chłodnej wody i odstawiamy na 20 min.
Dodajemy 500 g miodu (najlepiej akacjowego) i podgrzewamy mieszając. Po zagrzaniu do temperatury około 40°C (syrop musi być ciepły, ale nie gorący) studzimy. Czynność tę powtarzamy 2 razy. Syrop przecedzamy, słoik z syropem przechowujemy w miejscu ciemnym i chłodnym.

Prawoślaz i dziewanna

Duże znaczenie w przypadku kaszlu mają rośliny o działaniu osłonowym, zawierające sporo śluzu. Szczególnie cenne są rośliny prawoślazu lekarskiego i dziewanny. Obie mają właściwości osłonowe i wykrztuśne. W przypadku prawoślazu użytkujemy korzeń, ale można też przygotować wyciąg z liści lub kwiatów. U dziewanny surowcem jest tylko kwiat. Surowców nie gotujemy, żeby nie zmniejszać zawartości śluzu.

Macerat z korzeni prawoślazu: 1 łyżkę rozdrobnionego surowca zalać 1 szklanką ciepłej wody i pozostawić pod przykryciem na noc. Następnego dnia podgrzać, aby wyciąg był ciepły i przecedzić. Pić 1/2 szklanki 2 razy dziennie.

Napar z kwiatów dziewanny: 1 łyżkę kwiatów zalać 1 szklanką ciepłej wody, ogrzewać do wrzenia (nie gotować). Odstawić pod przykryciem na 15 minut i przecedzić. Pić 2-3 razy dziennie po 1/2 szklanki po jedzeniu.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.