O leczniczych właściwościach miodu wie chyba każdy. Najczęściej leczy się nim przeziębienia i zapalenia gardła. Pomaga również w gorączce, gdyż jest dobrym środkiem napotnym. Miód ma także działanie uspokajające i nasenne, dlatego stosuje się go w walce z depresjami i nerwicami. Jako środek odnawiający siły witalne zalecany jest osobom wyczerpanym pracą fizyczną i umysłową.

Ze względu na wysoką zawartość fruktozy i glukozy powinny go przyjmować osoby mające kłopoty z sercem. Ten złoty produkt pszczół chroni błonę śluzową żołądka przed działaniem alkoholu i kawy. Miód ma także zastosowanie zewnętrzne. Opatrunki z miodem przyspieszają gojenie się ran i zmniejszają ryzyko powstawania blizn.

Miody można podzielić na NEKTAROWE, SPADZIOWE i NEKTAROWO-SPADZIOWE

MIÓD NEKTAROWY: wytwarzany jest z nektaru roślin, zbieranego bezpośrednio przez pszczoły.

MIÓD SPADZIOWY: powstaje ze spadzi, czyli słodkiej i lepkiej substancji wydzielanej przez mszyce i czerwce, które żywią się sokiem młodych pędów i liści. Spadź jest transportowana przez pszczoły do ula i tam przerabiana na miód.

WŚRÓD MIODÓW NEKTAROWYCH najbardziej znane są:

LIPOWY - uważany za najlepszy środek przy przeziębieniu, grypie oraz schorzeniach dróg oddechowych

RZEPAKOWY - stosowany w chorobach trzustki, cukrzycy, układu pokarmowego, wątroby i nerek. Zalecany także osobom ze schorzeniami jamy ustnej, żołądka i dwunastnicy

GRYCZANY - polecany zwłaszcza w chorobach naczyń krwionośnych i serca

AKACJOWY - wspomaga leczenie nerek i układu moczowego, zalecany także w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych i przy bezsenności

WRZOSOWY - pomocny w leczeniu stanów zapalnych dróg moczowych i prostaty, a także stanów zapalnych jelit i przy biegunkach.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.