Bogate w witaminy, błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe awokado jest odpowiednim składnikiem zdrowej i zrównoważonej diety. Sprawdźmy, dlaczego ten zielony owoc powinien na stale zagościć w naszej kuchni.
Ma wysoką zawartość tłuszczów, ale nie tuczy
Połowa awokado zawiera około 200 kalorii i 23 gramy tłuszczów, które nie tylko nie odkładają się w tkance tłuszczowej, ale, co więcej, pomagają zrzucić zbędne kilogramy. Pomocna jest w tym także duża ilość zawartego w awokado błonnika.
Jadalny środek upiększający
W awokado znajdują się witaminy A i E, które wspomagają produkcję kolagenu i dbają o to, żeby nasza skóra była ładna i gładka. Wysoka zawartość witaminy B7, nazywanej również biotyną, dobrze wpływa na włosy i paznokcie.
Wspomaga pracę mózgu
Zawarte w awokado witaminy B, E oraz kwasy Omega 3 pomagają zwalczać chandrę i stres. Nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają pracę mózgu i usprawniają pamięć.
Specjalista w kuchni
Zielony miąższ awokado smakuje najlepiej w surowej postaci. Po przekrojeniu szybko ciemnieje, ale żeby temu zapobiec, wystarczy skropić go odrobiną soku z cytryny. Do awokado pasują sól, pieprz, chili lub czosnek. Owoc świetnie pasuje też do ciast. Dzięki dużej zawartości tłuszczu w awokado wypieki z nim są wyjątkowo soczyste!