Koniec lata, a wraz z nim coraz krótszy dzień i spodziewane chłody raczej nie zachęcają nas do rozpoczynania kolejnych upraw w warzywniku. Dla tych jednak, którym zależy na intensywnym wykorzystaniu grządek w ogrodzie i pozyskaniu "świeżych witamin" późną jesienią, można zaproponować wysiew kilku gatunków warzyw, które w sprzyjających warunkach wydadzą plon jeszcze tej jesieni. Należy zdawać sobie sprawę, że powodzenie tak późnej uprawy jest obarczone dużym ryzykiem i dlatego też należy przykrywać grządki włókniną polipropylenową.

Ze względu na uwarunkowania pogodowe tego okresu, wybór warzyw nadających się jeszcze do uprawy jest ograniczony do gatunków cechujących się krótkim okresem wegetacji, ale odpornych na niską temperaturę. Należą do nich: rzodkiewka i rzodkiew (odmiany wczesne takie jak: Agata lub Minowase Summer Cross należy wysiać zaraz na początku miesiąca), roszponka, szpinak zwyczajny, koper ogrodowy (odm. Lukkullus, Ambrozja, Szmaragd, Amat), rzeżucha ogrodowa i sałata listkowa (odm. Jana, Iwa, Farsa).

Ważny jest także wybór stanowiska pod uprawę. Grządki powinny być usytuowane w najcieplejszym miejscu ogrodu, osłoniętym od wiatrów, gdzie słońce dociera przez większość dnia (wystawa południowa). Gleba w tym miejscu powinna być niezbyt ciężka, przepuszczalna dla wody i zawierająca dużą ilość próchnicy, co gwarantuje jej szybkie nagrzewanie się. Stąd też najlepiej jest wybrać grządki, na których uprawiane były rośliny bezpośrednio na nawozach organicznych (np. warzywa kapustne, ogórki). Przed wysiewem grządki nawozimy wieloskładnikowym nawozem mineralnym np. Azofoską w ilości 25-30 dag/10 m2, przekopujemy je na głębokość „sztychu" szpadla i wyrównujemy grabiami.

Warzywa najwygodniej jest wysiewać rzędowo i dlatego przy pomocy sznurka i trzonka grabi lub motyczki wyznaczamy rządki oddalone od siebie o 10-20 cm. Wymienione wyżej warzywa wysiewamy płytko i dlatego głębokość wyznaczanych rowków nie powinna przekraczać 2 cm. Prace pielęgnacyjne po wysiewach będą ograniczały się jedynie do usuwania chwastów i podlewania roślin w przypadku suszy. Regularne podlewanie późnych poplonów w warunkach niedoboru wody jest bardzo ważne, gdyż z jednej strony wpływa na uzyskanie soczystych i jędrnych plonów, a z drugiej - powoduje przyspieszenie rozwoju roślin, gdyż brak dostatecznej ilości wody w glebie wpływa hamująco na wzrost roślin.

Najszybsze plony, bo już po upływie miesiąca, możemy uzyskać uprawiając rzeżuchę (tę samą, którą często wysiewamy na talerzu wyłożonym ligniną w okresie Wielkanocnym). Krótkim okresem wegetacji odznacza się także rzodkiewka (odmiany kuliste: Saxa, Rowa, Zlata o żółtej skórce lub „paluszkowe": Mila, Opolanka, Silesia) i mało znana u nas roszponka, która z uwagi na dużą odporność na niską temperaturę, może być zbierana nawet w grudniu. Odporność na mrozy wykazuje szpinak zwyczajny (odmiany: Asta, Markiza, Greta, Asta, Matador), co sprawia, że oprócz plonów jesiennych można liczyć także na bardzo wczesne zbiory wiosenne. Późne poplony możemy uprawiać także w tunelu foliowym lub w szklarni. Oprócz wysiewu wymienionych wyżej gatunków możemy posadzić także rozsadę brokułów, kalafiorów, kalarepy i sałaty masłowej.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.