Ze względu na duże wymagania cieplne co do gleby, warzywa ciepłolubne dobrze jest uprawiać na grządkach przykrytych czarną włókniną, która dodatnio wpływa na temperaturę gleby, a oprócz tego nie pozwala na rozwój chwastów i nie dopuszcza do nadmiernego przesuszenia gleby; chroni także owoce przed zabrudzeniem. Z wyjątkiem ogórków, dyni, kukurydzy i fasoli (które najczęściej wysiewa się wprost na grządki) oraz pomidora (którego system korzeniowy ma bardzo duże zdolności do regeneracji), wszystkie pozostałe warzywa z tej grupy uprawia się wyłącznie z rozsady doniczkowanej.

Ważną sprawą jest wybór odmiany. Godne polecenia są odmiany mieszańcowe, które na ogół cechują się dużą odpornością na choroby i przy prawidłowej pielęgnacji bardzo dobrze plonują. W przypadku ogórków, do uprawy pod osłonami wybieramy odmiany partenokarpiczne.

Niezależnie od warunków atmosferycznych dobre plony uzyskamy tylko przy właściwej pielęgnacji. Przede wszystkim należy wykonać 2-3-krotne opryskanie roślin środkami grzybobójczymi, nawożenie pogłówne saletrą wapniową lub amonową, regularne podlewanie i odchwaszczanie oraz cięcie i ogławianie roślin (pomidor, melon i kawon).

Pomidory możemy prowadzić na 1 pęd i wówczas wszystkie boczne usuwamy jak najwcześniej, lub na 2 pędy i wówczas oprócz pędu głównego pozostawiamy pędy tuż pod pierwszym gronem. Odmiany intensywnie rosnące można prowadzić na 3 pędy i wówczas jako trzeci pozostawia się jeden wyrastający u podstawy łodygi. Cięcie pomidorów przyspiesza owocowanie i powoduje zwiększenie ciężaru owoców.

Rośliny melona po wysadzeniu na miejsce stałe skracamy za trzecim lub czwartym liściem, a pojawiające się pędy boczne za piątym lub szóstym liściem. Na każdym pędzie pozostawiamy po jednym zawiązku owocowym, a pęd tuż za nim ucinamy nad drugim liściem. Cięcie kawona jest mniej skomplikowane, gdyż pędy skracamy tylko raz - nad drugim liściem za zawiązkiem owocowym. Pomidory odmian wysokich ogławiamy w pierwszej dekadzie sierpnia nad ostatnim kwitnącym kwiatostanem zwanym gronem, z pozostawieniem nad nim dwóch liści.

Pomidory, paprykę, oberżynę najlepiej jest uprawiać przy palikach, które wbijamy przed sadzeniem roślin. Pionowe prowadzenie roślin znacznie ułatwia ich osuszanie po deszczu, a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób, ułatwia prowadzenie zabiegów ochrony roślin (opryskiwanie) i zbiorów, nie dopuszcza do kontaktu owoców z podłożem. Pionowo można także prowadzić ogórki polowe w taki sam sposób jak to mam miejsce w tunelach foliowych lub szklarni. Rośliny najlepiej jest podlewać w godzinach rannych, gdy temperatura wody jest zbliżona do temperatury otoczenia, w miarę możliwości nie należy zwilżać blaszek liściowych.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.