Dobrym wskaźnikiem terminu zbioru owoców jest typowy dla danej odmiany kolor owoców, ich smak i łatwość odchodzenia od szypułki. Termin zbioru przyspieszamy, jeżeli owoce mają być transportowane na dalszą odległość. Tracą one wówczas na smaku i wartości. Najsmaczniejsze, ale najmniej trwałe w przechowywaniu i transporcie są owoce, które uzyskują wartość konsumpcyjną na krzaku lub drzewie.
Maliny należą do łatwo psujących się owoców. Zbiera się owoce dojrzałe, ale nie przejrzałe. Owoce należy zbierać ostrożnie do małych opakowań o pojemności 250-500 g. Po zbiorze owoce powinny być schłodzone do temperatury 2-5°C.
Pierwszym wskaźnikiem zbliżania się zbioru borówki wysokiej jest zmiana zabarwienia skórki jagód z zielonego na niebieskofioletowy. Dużą zaletą jagód jest możliwość pozostawienia ich na krzaku przez kilka dni bez obawy pogorszenia ich smaku czy opadnięcia. Wadą natomiast niejednoczesne dojrzewanie owoców. Owoce borówki zbieramy do małych, kartonowych lub plastikowych pojemników o pojemności 120-250 g. W temperaturze ok. 0°C i wilgotności względnej powietrza około 80% jagody można przechowywać około 4 tygodni.
Lato to również czas zbioru owoców pestkowych. Owoce czereśni dojrzewają nierównomiernie. Różnica w dojrzewaniu owoców z części wierzchołkowej i najniższych gałęzi a tymi z wnętrza korony może wynosić 6-10 dni. Czereśnie należy zbierać niezwykle delikatnie wraz z szypułkami, uważając, aby nie uszkodzić krótkopędów. Pamiętajmy o tym, że czereśnie rzucane z wysokości większej niż 15 cm ulegają odgnieceniu. Podczas zbioru zerwane czereśnie powinny być pozostawione w zacienionym miejscu, a w ciągu 2-4 godzin po zbiorze powinny być schłodzone w temperaturze ok. 1-2°C.
Wiśnie zbieramy, gdy owoce osiągną wielkość i barwę typową dla danej odmiany. Zebrane wcześniej są mniejsze, mają mniej cukrów i suchej masy. Również każdy dzień opóźnienia pogarsza ich jakość. Owoce wiśni najczęściej zrywa się bez szypułek, co zmniejsza zagrożenie zdrowotności drzew, ale powoduje wyciekanie soku z owoców.
Ze względu na nierównomierne dojrzewanie owoców zbiór brzoskwiń przeprowadza się 2-3-krotnie. Brzoskwinie o białym miąższu nie nadają się nawet do krótkiego przechowywania.
Termin zbioru śliwek wyznacza się na podstawie smaku i wyglądu owoców. Najczęściej zbiera się je 3-4 dni przed okresem dojrzałości konsumpcyjnej. Ma to miejsce wtedy, gdy na drzewie można znaleźć pierwsze owoce nadające się do spożycia. Wyjątkiem są węgierki, które długo nie opadają z drzewa i dobrze znoszą transport. Zbieramy je z drzewa, gdy skórka przy szypułce nabiera delikatnych „zmarszczek". Również owoce odmiany Stanley mają dobry smak tylko wtedy, gdy długo pozostają na drzewie. Śliwki należy zbierać bardzo delikatnie, chwytając za szypułkę i nie ścierając woskowego nalotu z powierzchni owocu.