Sosna czarna

sosna czarnaSosna czarna rośnie w Europie Środkowej i Południowej oraz Azji Mniejszej, w górach, do wysokości 1500 m n.p.m. zwykle na skałach wapiennych. Na tak rozległym obszarze jej zasięgu, wyróżnia się kilka podgatunków związanych z miejscem pochodzenia. Różnią się one niektórymi cechami morfologicznymi, a w naszych warunkach klimatycznych różną wytrzymałością na niskie temperatury.

Czytaj dalej

Herbata zielona - najprawdziwsza herbata

Herbatę zieloną sporządza się z ciemnozielonych, błyszczących liści krzewu o białych, podobnych do jaśminu kwiatach. Zwany jest on herbatą chińską (po chińsku tsa, po łacinie Camellia sinensis, inaczej Theasinensis). Ponoć 4 tysiące lat temu kilka jej zielonych listków przypadkowo wpadło do naczynia, w którym gotował wodę sam chiński cesarz. Docenił właściwości uzyskanego naparu i zaczął go pijać dla zdrowia. Sława herbaty dotarła najpierw do Japonii, następnie holenderscy i portugalscy kupcy rozpropagowali ją w całej Europie.

Czytaj dalej

Jak rozplanować na działce warzywnik?

warzywnikChcąc osiągnąć obfite plony warzyw, musimy wszystko od początku dobrze przemyśleć i zaplanować z ołówkiem w ręku. Przede wszystkim trzeba zastanowić się jakie gatunki warzyw chcemy uprawiać, w jakim celu i w jakich ilościach. Należy zapoznać się z ich wymaganiami co do klimatu i gleby. Musimy też wiedzieć jaki typ gleby występuje na działce. W tym celu próbki gleby z naszej działki należy przesłać do stacji chemiczno-rolniczej.

Czytaj dalej

Pierwsze prace na działce po zimie

prace na działce po zimieNajmniej prac na działce mamy do wykonania w miesiącach zimowych, a zwłaszcza w grudniu i styczniu. Okres ten należy wykorzystać na konserwację i uzupełnienie narzędzi i sprzętu niezbędnego do uprawy gleby, cięcia drzew i krzewów oraz prac pielęgnacyjnych. Należy zadbać o to, aby narzędzia przechowywane były w pomieszczeniach suchych. Metalowe ich części powinny być starannie oczyszczone z resztek ziemi i powleczone cienką warstwą oleju maszynowego, co zabezpiecza je przed rdzewieniem. Narzędzia używane do cięcia drzew i krzewów jak sekatory i piłki należy w tym czasie naostrzyć i przygotować do nowego sezonu.

Czytaj dalej

Domowy warzywnik w styczniu

warzywnikUprawiając warzywnik, styczeń możemy poświęcić na odpoczynek od prac na działce, który możemy poświęcić pogłębianiu literatury fachowej. Mamy teraz sporo czasu, aby dokładnie przemyśleć naszą działalność w nadchodzącym sezonie. Przede wszystkim należy sporządzić plan zagospodarowania warzywnika. Należy odpowiedzieć sobie na pytania: jakie gatunki chcemy uprawiać, w jakich terminach (dobór odpowiedniej odmiany), w jakich ilościach i w jakim celu (spożycie na świeżo, przetwórstwo czy przechowywanie)? Powinniśmy się kierować zasadą maksymalnego wykorzystania powierzchni przeznaczonej pod uprawę.

Czytaj dalej

Zimowe dokarmianie ptaków

dokarmianie ptakow zimaZimą kontynuujemy dokarmianie ptaków, pamiętając, aby w rozwieszonych jesienią karmnikach nigdy nie zabrakło pokarmu. Dobrze, jeśli karmniki umocowaliśmy w miejscach jak najbardziej osłoniętych przed wiatrem, co zapobiega nadmiernemu rozsypywaniu się karmy, także zapewnia ptakom dodatkową osłonę przed niepogodą. Ptaki dobrze zapamiętują lokalizację karmników i tutaj szukają ratunku, gdy szron i śnieg ograniczają dostęp do pokarmu.

Czytaj dalej

Karambola czyli Sharon fruit

owoce-karamboliCoraz częściej spotykamy w sklepach owoce podobne do małego ogórka, lecz mocno żebrowane, sprzedawane pod nazwą „Sharon fruit". W większości języków owoc ten nazywa się karambola, po łacinie Averrhoa carambola. Amerykanie mówią na karambolę „owoc gwiaździsty", co prawidłowo odzwierciedla jego wygląd. Po przekrojeniu w poprzek powstaje gwiazdka.

Czytaj dalej

Słomiany pająk na szczęście

pająk ozdobnyZanim choinka stała się symbolem Bożego Narodzenia, na naszych wsiach panował zwyczaj wieszania pod powałą słomianego pająka. Dawniej pająki robiono - podobnie jak wieńce dożynkowe - z ostatniego żniwnego snopa. Stanowiły formę zaklęcia plonu i miały zapewnić mieszkańcom chałupy dostatek i pomyślność w nowym roku. Podobne formy obrzędowe znano również w innych krajach słowiańskich, a także w Niemczech oraz w Szwecji. Niemcy wierzyli, że słomiany pająk, nazwany przez nich Unruhe (dosłownie - niepokój), odstrasza czarownice i demony.

Czytaj dalej