Ylang-ylang - egzotyczny kwiat o przepięknej wonii

Ylang ylang jagodlin wonny Cananga odorataYlang-ylang w literaturze fachowej figuruje jako kananga wonna, inaczej jagodlin wonny (Cananga odorata). Jest to kilkunastometrowe drzewo o łukowato rozkładających się gałęziach, które dziko rośnie w południowej Azji, w klimacie gorącym i wilgotnym. Tubylcy mówią o nim „kwiat kwiatów”. Rzeczywiście, jego żółtozielone sześciopłatkowe kwiaty są niewątpliwie bardzo oryginalne, pięknie pachną i ładnie komponują się z ciemną zielenią liści (długości 15-20 cm).

Czytaj dalej

Rooibos - zioło Afrykanów

Rooibos

W Afryce "wynaleziono" herbatę rooibos. Prawie 100 lat temu do Afryki Południowej trafił rosyjski imigrant Benjamin Ginsberg. Handlując z tubylcami, szczególnie zainteresował się cienkimi jak sosnowe igły liśćmi, służącymi do sporządzania ożywczego naparu.

Czytaj dalej

Jabłka - owoce z działki dla zdrowia

czerwone jablkaChociaż jabłka nie należą do rekordzistów pod względem zawartości witamin i soli mineralnych, to powszechność ich upraw oraz znakomite walory smakowe sprawiają, że odgrywają one istotną rolę zarówno w dietach profilaktycznych u ludzi zdrowych, jak i w leczeniu u chorych. Jabłka w zależności od odmiany zawierają różne ilości i proporcje związków chemicznych, mineralnych i witamin, z których najwięcej węglowodanów 4-23%, w tym głównie fruktozę, glukozę i sacharozę. Białka stanowią 0,6% a tłuszcze 0,7% masy.

Czytaj dalej

Przechowywanie roślin ozdobnych zimą

cebulki kwiatowe przechowywanieWarto sobie przypomnieć o roślinach ozdobnych przechowywanych w piwnicach, na klatkach schodowych, na gankach i w innych chłodnych pomieszczeniach. Trzeba koniecznie sprawdzić jak zimują mateczne pelargonie, fuksje i chryzantemy, a także datury, heliotropy, złocienie krzewiaste, które będziemy wystawiać ponownie na działkę wiosną albo też sporządzać z nich sadzonki. Warto zajrzeć także do kłączy dalii i kanny, oraz do bulw mieczyków. Pelargonie i fuksje zimują najlepiej lekko zasuszone w temp. 5-10°C. Przed mrozem zabezpieczone muszą być także kłącza dalii, kanny i bulwy mieczyków. Jeśli składujemy je w pomieszczeniu suchym, należy zasypać koniecznie wilgotnym torfem.

Czytaj dalej

Zbiór i przechowywanie zrazów do szczepienia

zrazy-do-szczepieniaZrazy do szczepienia są to pędy jednoroczne (tegoroczne). Pędy te powinny mieć minimalną długość 30 cm, grubość 5-8 mm i posiadać 10 oczek (pąków). Ścina się je w końcu listopada lub na początku grudnia, a niekiedy w pierwszej połowie stycznia, zawsze przed nadejściem silnych mrozów. Najwcześniej zbiera się zrazy czereśni, jako najbardziej wrażliwe na uszkodzenia mrozowe, później kolejno: gruszy, śliwy i wiśni, a na końcu najwytrzymalsze - jabłoni.

Czytaj dalej

Czy warto zbierać nasiona z własnej działki?

rosliny-nasiona-i-cebule-3Nie dopuszczając do zawiązywania się owoców roślin kwiatowych pozbawiamy się taniego źródła nasion na następne lata. Nie ma jednak czego żałować. Wartość użytkowa takiego materiału siewnego z reguły ustępuje jakością nasionom z wyspecjalizowanych firm. W ogrodach działkowych nie jesteśmy w stanie zapobiec krzyżowaniu posiadanej odmiany z innymi rosnącymi u sąsiadów. Taki mieszaniec z reguły jest gorszy od oryginału.

Czytaj dalej

Minowanie liści czyli jak żerują owady?

Minowanie liści

Minowanie liści to jeden ze sposobów żerowania owadów. Samo słowo mina pochodzi prawdopodobnie z języka angielskiego w którym "mine" oznacza kopalnię, a "miner" to... górnik. Dlaczego niektóre owady wybrały taki właśnie sposób żerowania? Odpowiedź nie jest trudna.

Czytaj dalej

Yerba mate - dar indiańskiego szamana

yerba mateAmeryka Południowa ma swoją własną herbatę - yerba mate z ostrokrzewu paragwajskiego (Rex paraguariensis). Jest to krzew lub niskie drzewo o liściach długości 5 cm, drobnych żółtych kwiatach i fioletowych owocach, podobnych do czarnych jagód. Pierwsi zaczęli pijać yerba mate Indianie Guarani. Legenda głosi, że jeden z szamanów zalecił ją staremu Indianinowi, by odzyskał młodzieńcze siły i mógł ruszyć z plemieniem na poszukiwanie nowej siedziby.

Czytaj dalej