Grudzień to dobry czas na przygotowanie sadzonek porzeczek. Z jednorocznych pędów (najlepsze są ich dolne części) ucinamy kawałki długości 18-20 centymetrów. Dolne cięcie wykonuje się pod pąkiem, prostopadle do pędu; górne zaś nad pąkiem, ukośnie. Powiązane w pęczki sadzonki dołuje się w piwnicy w wilgotnym piasku, w temperaturze około 4°C. Pamiętajmy, aby sadzonki czarnej porzeczki ułożyć cieńszymi końcami w dół. Zapobiegnie to wyrastaniu korzeni podczas przechowywania.
Mech można nazwać najbardziej uporczywym chwastem na trawnikach. Skuteczna walka z nim, przy pomocy metody bezpośredniej, czyli mechanicznej okazuje się w praktyce nierealna. Wydaje się nam, że poprzez intensywne grabienie i dokładne usuwanie tych roślin pozbyliśmy się ich na stałe, jednak po stosunkowo krótkim czasie już pojawiają się liczne kolonie tych małych, ekspansywnych roślin, które znów szybko opanowują trawnik.
O owocach grusz autor "Odysei" pisał, że to "dar bogów". Uprawy grusz znane były w Starożytności w Chinach, na Kaukazie, Grecji i Rzymie, a także w całej Europie. W zależności od odmiany oraz stopnia dojrzałości owoców, gruszki zawierają różne ilości i proporcje substancji chemicznych i biologicznie czynnych. Gruszki zawierają najwięcej węglowodanów, a wśród nich przede wszystkim fruktozę, a także glukozę i sacharozę. Wartość kaloryczna 100 g owoców wynosi 45 kcal.
Opiekując się roślinami uprawianymi na działkach nie powinniśmy zapominać, że podobnie jak zwierzęta oraz ludzie także rośliny chorują ulegając chorobom i szkodnikom. Umiejętność odróżnienia od siebie sprawców chorób jest bardzo istotna, ponieważ dobór kuracji zależy najczęściej od rodzaju sprawcy.
Sosna drobnokwiatowa (Pinus parviflora) pochodzi z Japonii gdzie od wieków sadzona była w parkach i ogrodach jako cenne drzewo ozdobne. Stare drzewa tworzą spłaszczone, parasolowate korony o niezwykle malowniczym pokroju. Niekiedy są nieco przycinane i formowane w duże bonsai. W swojej ojczyźnie jest to drzewo o wysokości 20-30 m, ale w Polsce rośnie wolno i wyrasta tylko do wysokości 5-7 m.
Pierwsza połowa kwietnia, to ostateczny termin, w którym można posadzić na działce nodrzewka we lub krzewy owocowe. Pamiętajmy, że opóźnienie sadzenia wpływa niekorzystnie na przyjmowanie się roślin i dalszy ich wzrost. Dokonując wiosną zakupu drzewek czy krzewów, zwracajmy uwagę na wygląd roślin i ich stan zdrowotny. Drzewka powinny mieć prosty pień i dobrze rozwinięty system korzeniowy - bez guzowatych narośli.
W pierwszych latach po przeszczepieniu drzew, założone na gałęziach zrazy wymagają troskliwej opieki. Wiosną, gdy z założonych zrazów zaczynają wybijać pędy, do konara przywiązuje się sztywny, drewniany pręt lub listewkę. Do tej podpórki przywiązuje się zraz, aby uchronić go przed wyłamaniem przez wiatr lub ptaki. Jeżeli pędy wyrastające ze zraza rosną silnie, to w końcu czerwca lub na początku lipca skraca się je o 1/4 do 1/3 ich długości. Chroni to pędy przed wyłamaniem oraz sprzyja ich grubieniu i rozgałęzianiu się w części przy nasadowej.
Optymalne uwilgotnienie gleby jest jednym z podstawowych czynników decydujących o dobrym jakościowo i ilościowo plonie roślin. Należy pamiętać, iż spadek plonu może być wynikiem długotrwałych niedoborów wody jak i jej nadmiaru w glebie. Dlatego też podlewając rośliny trzeba mieć na uwadze kilka zasad poprawnego wykonania tego zabiegu.
Ze względu na duże wymagania cieplne co do gleby, warzywa ciepłolubne dobrze jest uprawiać na grządkach przykrytych czarną włókniną, która dodatnio wpływa na temperaturę gleby, a oprócz tego nie pozwala na rozwój chwastów i nie dopuszcza do nadmiernego przesuszenia gleby; chroni także owoce przed zabrudzeniem. Z wyjątkiem ogórków, dyni, kukurydzy i fasoli (które najczęściej wysiewa się wprost na grządki) oraz pomidora (którego system korzeniowy ma bardzo duże zdolności do regeneracji), wszystkie pozostałe warzywa z tej grupy uprawia się wyłącznie z rozsady doniczkowanej.