Optymalne uwilgotnienie gleby jest jednym z podstawowych czynników decydujących o dobrym jakościowo i ilościowo plonie roślin. Należy pamiętać, iż spadek plonu może być wynikiem długotrwałych niedoborów wody jak i jej nadmiaru w glebie. Dlatego też podlewając rośliny trzeba mieć na uwadze kilka zasad poprawnego wykonania tego zabiegu.
Polowa uprawa warzyw ciepłolubnych
Ze względu na duże wymagania cieplne co do gleby, warzywa ciepłolubne dobrze jest uprawiać na grządkach przykrytych czarną włókniną, która dodatnio wpływa na temperaturę gleby, a oprócz tego nie pozwala na rozwój chwastów i nie dopuszcza do nadmiernego przesuszenia gleby; chroni także owoce przed zabrudzeniem. Z wyjątkiem ogórków, dyni, kukurydzy i fasoli (które najczęściej wysiewa się wprost na grządki) oraz pomidora (którego system korzeniowy ma bardzo duże zdolności do regeneracji), wszystkie pozostałe warzywa z tej grupy uprawia się wyłącznie z rozsady doniczkowanej.