Zimą kontynuujemy dokarmianie ptaków, pamiętając, aby w rozwieszonych jesienią karmnikach nigdy nie zabrakło pokarmu. Dobrze, jeśli karmniki umocowaliśmy w miejscach jak najbardziej osłoniętych przed wiatrem, co zapobiega nadmiernemu rozsypywaniu się karmy, także zapewnia ptakom dodatkową osłonę przed niepogodą. Ptaki dobrze zapamiętują lokalizację karmników i tutaj szukają ratunku, gdy szron i śnieg ograniczają dostęp do pokarmu.
Chcąc osiągnąć obfite plony warzyw, musimy wszystko od początku dobrze przemyśleć i zaplanować z ołówkiem w ręku. Przede wszystkim trzeba zastanowić się jakie gatunki warzyw chcemy uprawiać, w jakim celu i w jakich ilościach. Należy zapoznać się z ich wymaganiami co do klimatu i gleby. Musimy też wiedzieć jaki typ gleby występuje na działce. W tym celu próbki gleby z naszej działki należy przesłać do stacji chemiczno-rolniczej.
Coraz częściej spotykamy w sklepach owoce podobne do małego ogórka, lecz mocno żebrowane, sprzedawane pod nazwą „Sharon fruit". W większości języków owoc ten nazywa się karambola, po łacinie Averrhoa carambola. Amerykanie mówią na karambolę „owoc gwiaździsty", co prawidłowo odzwierciedla jego wygląd. Po przekrojeniu w poprzek powstaje gwiazdka.
Najmniej prac na działce mamy do wykonania w miesiącach zimowych, a zwłaszcza w grudniu i styczniu. Okres ten należy wykorzystać na konserwację i uzupełnienie narzędzi i sprzętu niezbędnego do uprawy gleby, cięcia drzew i krzewów oraz prac pielęgnacyjnych. Należy zadbać o to, aby narzędzia przechowywane były w pomieszczeniach suchych. Metalowe ich części powinny być starannie oczyszczone z resztek ziemi i powleczone cienką warstwą oleju maszynowego, co zabezpiecza je przed rdzewieniem. Narzędzia używane do cięcia drzew i krzewów jak sekatory i piłki należy w tym czasie naostrzyć i przygotować do nowego sezonu.
Zanim choinka stała się symbolem Bożego Narodzenia, na naszych wsiach panował zwyczaj wieszania pod powałą słomianego pająka. Dawniej pająki robiono - podobnie jak wieńce dożynkowe - z ostatniego żniwnego snopa. Stanowiły formę zaklęcia plonu i miały zapewnić mieszkańcom chałupy dostatek i pomyślność w nowym roku. Podobne formy obrzędowe znano również w innych krajach słowiańskich, a także w Niemczech oraz w Szwecji. Niemcy wierzyli, że słomiany pająk, nazwany przez nich Unruhe (dosłownie - niepokój), odstrasza czarownice i demony.
Jodły (Abies) reprezentowane są przez prawie 50 gatunków występujących we wschodniej Azji i w zachodniej części Ameryki Północnej. Większość rośnie w górach, ale jest też kilka gatunków niżowych. Wymagają żyznej, wilgotnej gleby oraz wysokiej wilgotności powietrza. Ich wrażliwość na zanieczyszczenie powietrza powoduje, że źle rosną w miastach i na terenach przemysłowych. Niektóre gatunki mogą także przemarzać w czasie silnych mrozów.
Ostatnio w sklepach mamy różne napoje z informacja, że zawierają ranadille albo maraguye lub są wręcz czystym sokiem z tych owoców, albo owoce te są w puszkach. Pytanie co to jest? To roślina odległa z Ameryki Środkowej i Południowej, lecz całkiem nam bliska, bo niekiedy uprawiana na oknie pod nazwą właściwą passiflora lub inaczej kwiat męki pańskiej. Obce nazwy to: granadilla lub maraguya.
Dobry materiał szkółkarski - to połowa sukcesu. W powiedzeniu tym jest wiele prawdy bowiem od jakości drzewek i krzewów, ich kondycji i stanu zdrowotnego zależał będzie ich dobry wzrost i plonowanie. Drzewa owocowe i krzewy jagodowe kupuje się najczęściej w dwóch terminach - jesienią (październik do połowy listopada) lub wiosną (marzec-kwiecień). Jesienią oferta handlowa w szkółkach i punktach sprzedaży jest bardzo bogata i umożliwia dokonanie pożądanego przez nas wyboru gatunków i odmian drzew i krzewów zgodnie z naszymi potrzebami.

Jednym z najcenniejszych nawozów organicznych wykorzystywanych w uprawach amatorskich jest kompost. Systematyczne stosowanie poprawia strukturę gleby i jej właściwości chemiczne, pobudza rozwój mikroorganizmów glebowych oraz dostarcza większość niezbędnych do życia roślin składników pokarmowych.
Koniec lata, a wraz z nim coraz krótszy dzień i spodziewane chłody raczej nie zachęcają nas do rozpoczynania kolejnych upraw w warzywniku. Dla tych jednak, którym zależy na intensywnym wykorzystaniu grządek w ogrodzie i pozyskaniu "świeżych witamin" późną jesienią, można zaproponować wysiew kilku gatunków warzyw, które w sprzyjających warunkach wydadzą plon jeszcze tej jesieni. Należy zdawać sobie sprawę, że powodzenie tak późnej uprawy jest obarczone dużym ryzykiem i dlatego też należy przykrywać grządki włókniną polipropylenową.
Posadzona ne rabatki, klomby i do pojemników rośliny jednoroczne takie jak żeniszki, petunie, lobelie, aksamitki i inne kwitnące do jesieni, aby wyglądały dorodnie i miały okazałe kwiaty należy regularnie podlewać i przynajmniej raz w miesiącu zasilać nawozem wieloskładnikowym. W ciepłe dni woda szybko wyparowuje z podłoża, można temu zapobiec dokładnie ściółkując ziemię np. korą. Od początku miesiąca można wysiewać na rozsadniku nasiona niezapominajek, stokrotek, bratków i goździków brodatych. Po 2-3 tygodniach pikujemy siewki (gdy mają po 2-3 liście). Bratki, stokrotki oraz niezapominajki sadzimy w rozstawie 3x4 cm, a malwy 20x30 cm.

Zimą w pomieszczeniach z centralnym ogrzewaniem wilgotność powietrza znacznie się obniża. Dla wielu roślin jest to ciężki okres, my również czujemy się gorzej. Warunki w mieszkaniu można jednak poprawić, nawilżając w nim powietrze. W powietrzu znajduje się zawsze pewna ilość pary wodnej. Jej zawartość określa się w procentach, przy czym 100% oznacza maksymalne nasycenie powietrza parą wodną (zdarza się tak niekiedy w lasach tropikalnych).